Zonnepanelen brand

Zonnepanelen Branddetectie

Verlaag je risico’s bij het investeren in Zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn een winstgevende investering voor het milieu en je portemonnee maar bij brand is het bedrag van de schade vaak vele malen groter dan de beoogde opbrengsten ooit waren.

Verklein daarom je risico’s en bescherm je panelen tegen brand om schade aan apparatuur, gebouwen, bedrijfszekerheid en inkomstenverlies te voorkomen.

Tot voor kort was de enige manier om brand op een zonnepaneel te detecteren met het menselijk oog. Dit betekende dat exploitanten en eigenaren van zonnepanelen afhankelijk waren van voorbijgangers die branden melden die ze opmerkten. Niet echt een heel succesvol systeem. Dat kan nu gelukkig veel sneller.

Digitale Controller Zonnepanelen branddetectie
Digitale thermische kabel voor het detecteren van brand bij zonnepanelen.

Hoe eerder je de brand detecteert hoe kleiner je de schade kunt houden.

Zonnepanelen zijn kwetsbaar voor brand. Ze vangen veel zon op en die warmte wordt omgezet in energie. Dit betekent dat alle onderdelen op en rond de panelen erg warm worden. Daarnaast stroomt er veel energie door de panelen, hun componenten en hun kabels.

Achter de panelen kunnen temperaturen zo oplopen tot wel 80°C. Dan is nog maar weinig nodig voor een echte brand.

Benieuwd naar de kosten voor het beveiligen van je zonnepanelen?

Branddetectie van zonnepanelen is al beschikbaar voor systemen vanaf 50 panelen.

Wat zijn de risico's?

Er zijn veel oorzaken van brand op zonnepanelen, waaronder:

De allerbelangrijkste oorzaak volgens onderzoek van het TNO zijn de connectoren. In 80% tot 99% van de gevallen wijzen zij naar de connectoren als belangrijkste oorzaak.

Kortsluitingen: De resulterende vonk van een kortsluiting kan omliggend groen (verdord), of stof doen ontvlammen of zelfs het paneel zelf in brand steken.

Stof kan worden meegenomen uit omliggende gebieden en het paneel bedekken, waardoor een mogelijke brand wordt gevoed.

Dieren voegen met hun nesten niet alleen licht ontvlambare brandstof toe maar bemoeilijken ook de broodnodige ventilatie. Daarnaast beschadigen dieren de bekabeling. De driedubbele negatieve invloed is één van de grootste veroorzakers van brand. 

Onderhoud en Reparaties: Onderhoudswerkzaamheden die reparaties omvatten waarbij lassen of solderen betrokken is, kunnen gemakkelijk brand veroorzaken.

Een gelijktijdige combinatie van bovenstaande zaken, ook wel genoemd een samenloop van omstandigheden.

Wat is de oplossing?

Een kabel die de temperatuur meet en een alarm geeft als het ergens te heet wordt.

Een kabel welke je langs de andere kabels mee legt onder de panelen en langs de componenten. Zo meet je bij alle kritische onderdelen 24/7 de temperatuur en bewaak je je zonnepanelen en toebehoren tegen oververhitting.

Zodra er een verhitting plaats vindt weet jij het en kan je reageren en schade voorkomen. We melden de alarmen door naar verschillende telefoonnummers en een meldkamer (desgewenst).

Pro React, de lineaire warmtedetectie oplossing van FireSense, voldoet aan alle daaraan gestelde regelgevingen als NEN-EN 54 en de NEN 2535. De warmtegevoelige kabel van FireSense kan op elk punt langs zijn lengte warmte detecteren en de nauwkeurige locatie van eventuele branden of gebeurtenissen aangeven.

De branddetectie kabel kan worden geïnstalleerd langs de hoogste lengte ondersteuningsbalk van het metalen frame van een zonnepaneel.  Een slimme manier om tegen lage meerkosten betrouwbare branddetectie te regelen.

FireSense zonnepanelen branddetectie :

FireSense Zonnepanelen branddetectie slaat alarm bij temperaturen van 68°C, 88°C en 105°C. Zodra de kabel zijn ingestelde temperatuur bereikt, wordt er een signaal naar de brandmeldcentrale gestuurd. Deze waarschuwt vervolgens via telefoon of meldkamer hulpdiensten en eigenaren.

Bel ons we helpen je graag met ASD, List, BMI etc.

Ben je benieuwd geworden?
Neem contact met ons op!