Video Fire Detectie

Detectie van brand met behulp van een camera heeft de toekomst

Bij FireSense geloven we in branddetectie op basis van video verificatie. Momenteel promoten we twee verschillende producten: in de eerste plaats bieden we de VFDS server van GKB en daarnaast maken we gebruik de SmokeCatcher van Araani. De Smokecatcher is een stand alone product waarbij gebruik wordt gemaakt van een IP-camera waar de software wordt ingebouwd.

Groot voordeel van branddetectie met behulp van een camera is de mogelijkheid om direct en op afstand te zien wat er zich afspeelt binnen het detectiegebied. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden wordt wel gezegd en in dit geval waar het detecteren van brand aan de orde is kan dit van levensbelang zijn. Opvolging door een erkende alarmcentrale of beelden versturen naar de mobiele telefoon behoren tot de mogelijkheden.

Helaas kennen we vooralsnog geen regelgeving binnen de EN54 reeks en daarom worden beide systemen toegepast als verificatie systeem. Dat neemt niet weg dat er al resultaten worden geboekt zonder dat regelgeving een rol speelt en waarmee al enorme schades en ongelukken zijn voorkomen.

Video Fire Detection System (VFDS™)

Het VFDS™ bestaat uit een videoserver met daarop geïnstalleerde software waarop maximaal acht analoge camera's kunnen worden aangesloten. Het systeem kan zowel binnen als buiten en zowel bij dag als bij nacht worden toegepast. De software kan worden gezien als een hoogstandje waarmee voor vrijwel iedere omgeving de juiste instellingen gerealiseerd kunnen worden.

 

Smokecatcher

Met software die is ingebouwd in IP-camera's analyseert fabrikant Araani met de Smokecatcher op uiterst nauwgezette wijze wat er zich in de omgeving afspeelt. Een veelvoud aan algoritmes wordt meegenomen in de berekeningen om rook te onderscheiden van zaken als stof, mist of andere zaken. Beide filmpjes geven een goed beeld van de toepassingen.

smoke-alarm-1